Kárpátalja

    Beszkidek, Máramarosi-havasok, Uzsok, Munkács, Verecke, Latorca. Gyermekkoromban gyakran találkoztam ezekkel a földrajzi nevekkel apám háborús emlékeit hallgatva, aki a nehéz idők szomorú eseményein kívül a Kárpátok csodálatos tájairól is beszélt.
     Felkeresésükre mindig vágytam, de csak a közelmúltban sikerült  eljutnom erre a jobb sorsra érdemes, ide-oda taszigált vidékre. Pár éve a Tisza-völgyében jártam. 2009-ben pedig a Gubola házaspár által mesterien megszervezett autóbuszos kirándulás során nógrádi túratársakkal együtt ismerkedtünk a látnivalókkal.
    Ezekből ezúttal is akadt bőven, hiszen a Kárpátok alján évszázadok óta egymás mellett élő népek (rutének, magyarok, szlovákok, szászok) gazdag kulturális örökséget hagytak az utókor számára. A történelmi Magyarország  több nevezetes eseménye kapcsolódik e tájhoz (honfoglalás, tatárjárás, a Rákóczi-szabadságharc zászlóbontása). Szállásadóink vendégszeretetét élvezve  az itt élők szokásaiba, életkörülményeibe, mindennapjaiba is bepillantást nyerhettünk .
    A kiránduláson készült képek a Kárpátok vízválasztó gerincén eredő és a Tiszába siető folyók  (Ung, Latorca, Nagyág, Talabor) völgyeinek legérdekesebb látnivalóiból  kínál  válogatást.


                                                                  
Képgaléria
Vissza