A szinte teljes hosszában pataknyi Tarna a szlovákiai Medvesalja területén ered a történelmi Gömör déli szegletében, Tajti (Tachty) határában. Foglalt forrásából elindulva pár száz méter után Cerednél éri el hazánkat.

     Hegyvidéki szakaszán túljutva, a Heves-Borsodi-dombság vonulatainak szorításából kiszabadulva, völgye Pétervására környékén kiszélesedik. A Bükk és a Mátra alkototta siroki szoros áttörése után a hegyek mindinkább elmaradnak medrétől, völgye fokozatosan szélesre tárul majd az Alföld lankás vidékére érve megcsendesedik.

     Békés természetéből kivetkőzve olykor pusztító árvizekkel veszélyeztette a közeli településeket. A katasztrófák megelőzésére többnyire mesterséges mederbe kényszerítették. Változatos tájakat és kultúrákat összekötve, sok látnivalót kínálva útja a Jászföldön ér véget.  Mintegy 110 kilométer megtétele után Jászjákóhalmánál találkozik az alig szélesebb "földivel", a Salgóbánya közelében eredő Zagyvával.

     A Tarna völgyének megismerésére minden évszak alkalmas. Részben gyalogosan, autóval és kerékpárral is vállalkozhatunk végigjárására.


                                                                                                                          Dr. Nyíri László

                              A Tarna-völgyének látnivalói

Képgaléria